HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

‘Her şey Allah'a boyun eğmiştir’

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'tan başka her güçlü zayıftır. Her şey Allah'a boyun eğmiştir. Her şey O'nun sayesinde ayaktadır; her fakirin zenginliği, her düşkünün izzeti, her zayıfın kuvvetidir"
01.12.2020 00:00
‘Her şey Allah'a boyun eğmiştir’
‘Her şey Allah'a boyun eğmiştir’
Kur'an'da şöyle buyurulur: "Gözler O'nu görmez, O bütün gözleri görür. O latiftir, haberdardır."

İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın latif olması, azlığı, inceliği ve küçüklüğü anlamında değildir. (İlim ve kudretinin) eşyanın içine nüfuz etmesi ve derk edilememesi anlamındadır."

İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah latiftir ama cismi bir letafet anlamında değil."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah latiftir ama gizlilik ve görünmezlikle nitelendirilemez."

İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, latiftir diyoruz. Zira hem latif (çok küçük) varlıkları yaratmıştır, hem de zarif ve ince işlerden haberdardır. Allah'ın yaratış nişanelerini, zarif varlıkları; pire, sivrisinek ve onlardan daha küçük ve zarif varlıkları yaratışında görmüyor musun? Onlar neredeyse gözle görülmezler ve küçük olmaları sebebiyle, dişi ve erkekleri, genç ve yaşlıları birbirinden ayırt edilmez. Bu şeylerin inceliğini ve zarafetini gördüğümüz için; bu varlıkları yaratanın da zarif ve latif olduğunu anlıyoruz."

Kur'an'da buyurulur ki: "Peygamber, eşlerinden birine gizlice bir söz söylemişti. O, bunu Peygamberin diğer bir eşine haber verince, Allah da Peygambere durumu bildirmiş, o da bir kısmının yüzüne vurmuş bir kısmını yüzüne vurmaktan geri durmuştu. Eşine, gizlice söylediği şeyi başkasına nakletmiş olduğunu bildirince, eşi, 'Bunu sana kim haber verdi?' demiş, O da, 'Bana, her şeyi bilen ve her şeyden haberdar olan Allah haber verdi' demişti."

İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Habir (haberdar) kendisine hiçbir şey gizli kalmayan ve gözünden uzak olmayan kimse demektir. Allah'ın (eşyalar hakkında) haberdar oluşu, O'nun imtihan ve netice almasından değildir. Zira denemek ve imtihan etmek (bir ilim vasıtasıyla başka bir ilme ulaşmak) gerçekte iki ilimdir. Eğer bu iki ilim olmasaydı, bir ilim ve bilgi vücuda gelmezdi. Böyle olan kimse (ilmi ve bilgisi tecrübeler ve şahsi kazanımlar sebebiyle oluşan kimse) önceden alim olmuş olamaz. (Allah'ın ilmi bu yolla vücuda gelmediği için de her şeyden haberdardır)."

Kur'an'da buyurulur: "Firavun taifesi ve onlardan öncekilerin gidişi gibi, Allah'ın ayetlerini yalanladılar da Allah onları günahlarından ötürü yok etti. Allah kuvvetlidir, cezalandırması şiddetlidir."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'tan başka her güçlü zayıftır."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her şey Allah'a boyun eğmiştir. Her şey O'nun sayesinde ayaktadır; her fakirin zenginliği, her düşkünün izzeti, her zayıfın kuvvetidir."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bu yüce ve güçlü olan Allah ne de kerimdir! Zayıflıktan boyun eğdiğin halde seni Allah'a isyana cüret ettiren nedir!"

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "O'nun her şeyi kuşattığında, her şeye galebe çaldığında, her şeye kadir olduğunda şüphe yoktur." (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr